QUÈ FEM

REOBERTURA DE L’ACTIVITAT ESPORTIVA AL CARRER FLORISTES DE LA RAMBLA, 10 DE BARCELONA

 

El juny del 2023 vam reobrir l’activitat esportiva, de dilluns a divendres,de 13h a 22h, després de 3 anys sense poder desenvolupar l’activitat per la qual ens vam fundar. I això ha estat possible gràcies al trasllat de l’activitat al local on estarem fins que acabin les obres de la nostra seu (Ronda Sant Pau, 46). 

 

  • GIMNÀS SOCIAL SANT PAU. UNA QUOTA AMB RETORN SOCIAL: 

El Gimnàs Social Sant Pau és un espai de convivència que utilitza l’activitat esportiva com a mitjà de transformació social. Som un recurs que posa les necessitats de les persones al centre de les nostres accions. Del total de persones associades un 30% són de quota zero: persones sense llar o en risc de pobresa extrema derivades del nostre servei de dutxes, rober solidari i repartiment de menjar, d’altres entitats o de serveis socials de la ciutat que, per manca de recursos, no poden tenir accés a la pràctica esportiva.

L’objectiu és que aquestes persones puguin utilitzar les instal·lacions i accedir a les diferents activitats programades en igualtat de condicions que qualsevol altre persona associada, per tal que puguin millorar la seva qualitat de vida i benestar personal com a part del dret a una vida digna. Mitjançant aquesta iniciativa, també volem potenciar accions que millorin la recuperació de la seva autonomia i la reestructuració dels seus processos vitals, així com generar vincles socials que permetin impulsar noves vies i alternatives d’inclusió social.

  • GIMNÀS SOCIAL SANT PAU: EL RECURS COMUNITARI ESPORTIU DEL BARRI DEL RAVAL

El Gimnàs Social Sant Pau és un espai segur, comunitari i obert al barri per practicar activitat esportiva i de benestar personal. Un espai fonamentat en la cooperació, la igualtat en la diversitat, la integració social i la salut, que escolta les necessitats de la comunitat, amb especial atenció a les persones en risc d’exclusió social.

Som un referent en l’esport social i la salut on les persones, els drets i la comunitat les posem al centre i són base que sustenta el nostre projecte.

Des d’aquesta perspectiva, el nostre projecte es basa en la creació de processos participatius d’implicació dels diferents agents del barri que permetin implementar accions de transformació social del territori mitjançant l’esport.

Concretament:

   - Promovem la relació amb diferents agents i recursos del territori.

   - Conscienciem sobre el fet que el Gimnàs és un recurs més del territori.

   - Promovem espais i dinàmiques de relació i d'intercanvi entre agents.

   - Promovem relacions igualitàries entre les veïnes.


El Gimnàs està dissenyat com un espai comunitari esportiu on conviuen persones que volen fer esport, independentment del seu nivell socioeconòmic o situació vital.

Activitats en clau comunitària:

Activitats específiques físiques i de benestar per a grups concrets adaptades a les seves necessitats.

  - Activitats de benestar pel col·lectiu filipí vinculat a l’entitat CEIA.

  - Activitats esportives per als joves en risc d’exclusió social de l’Associació AMISI.

  - Activitats esportives a la sala de musculació per a persones en situació d’exclusió social vinculades      a Àmbit Prevenció.

  - Taller d’autodefensa per a dones en situació de vulnerabilitat vinculades al LLoc de la Dona

  - Activitats físiques específiques per a dones migrades de la Fundació Bay-Al-Thagfq.

  - Activitats tancades per a grups concrets: treballadores del CAP RAVAL NORD... 

   - Participació en espais comunitaris com la Taula de Salut, la Taula de la Gardunya, Rubió i Lluch i la      Taula de la Dona.

El projecte ha rebut el suport de la Generalitat de Catalunya, Departament de Drets Socials i Economia i Treball i de l'Ajuntament de Barcelona. 
   

  • SEGUIM ACOMPANYANT A JOVES AMB L’ESPORT: activitat esportiva integral al Gimnàs Social Sant Pau per a joves en risc d'exclusió social o situació de vulnerabilitat. 

Des de l’any 2022 oferim als joves de l’Associació Esportiva Ciutat Vella 2 hores setmanals de classes de musculació dirigides per un dels nostres tècnics esportius.

Amb aquest projecte hem cedit les nostres instal·lacions i els nostres professionals a una de les entitats del barri per tal d’oferir activitats alternatives de lleure i activitat física als/les joves migrats/des de Barcelona, i així tenir una major qualitat de vida i una vida més saludable.

A l’any 2023 hem continuat amb aquest projecte (la primera part de l’any a l’espai de Ronda Sant Pau, 46 i la segona al Carrer Floristes de la Rambla, 10), on els nois i noies han pogut fer ús de la nova sala de musculació.

A partir de l'any 2024, hem obert aquest projecte a joves d'altres entitats del barri i la ciutat de Barcelona, com l' Associació AMISI o CatNova, entre d'altres. 

El projecte ha rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona, districte de Ciutat Vella. 

 

  • ENTRE-DONES”: “Entre-Dones” és un espai de confiança, seguretat i generació de vincles socials, on s’acompanya a les dones sense llar en els seus processos d’empoderament individual i grupal amb metodologies basades en la presència, l’escolta activa, la confiança i el reconeixement de la diversitat.

En l’espai és desenvolupen activitats de consciència corporal i moviment de caire preventiu, restauratiu i expressiu, activitats d’activar, tonificar, estirar i relaxar el cos amb moviments suaus, automassatges i acompanyaments amb cercles de paraula, reflexologia, automassatge i relaxació, sessions per aprendre, practicar i intercanviar tècniques útils pel benestar físic i emocional, i atenció individualitzada per a millorar el benestar físic i emocional a través de tècniques de treball corporal del Shiatsu contact.

Aquest projecte vol donar resposta al col·lectiu de dones sense llar i en situació de pobresa extrema, mitjançant el desenvolupament d’accions que garanteix el dret a cobrir les seves necessitats bàsiques (higiene, roba i menjar) i millorin el seu benestar personal i la seva qualitat de vida.

Durant l’any 2023 hem fet la planificació del projecte i dels tallers que es desenvoluparan al 2024.

Aquest projecte s’ha desenvolupat gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, Departament d’Igualtat i Feminisme.

Ho fem en col·laboració amb la Cooperativa Brotes i el projecte Suport #SumaPelRaval de Tot Raval.

 

I a més,


ACOMPANYAMENT DE DUTXES SOCIALS

 

La higiene personal diària és molt important per a les persones que es troben en una situació de pobresa extrema perquè les ajuda a tenir una millor autoestima, el primer pas per sortir de la seva situació.

El projecte "dutxes socials" té el seu inici als voltants de 2012, quan veient la necessitat de persones en risc d'exclusió social de tenir accés a una dutxa, comencem a oferir aquest servei a les persones que ho demanen, arribant a les 18.000 dutxes anuals.

Aquesta activitat es compaginava amb l’activitat esportiva.

Amb l'inici de la pandèmia de la Covid-19, al març de 2020, tot i el tancament del Gimnàs en la seva part esportiva, es manté el servei de dutxes, a petició i amb l’ajut econòmic de l'Ajuntament de Barcelona. Però també hem pogut oferir aquest servei gràcies a moltes persones i empreses que ens han fet donacions de roba, menjar, productes de neteja i higiene, etc.

Durant l’any 2023 hem continuat el projecte d’acompanyament de dutxes socials. Un servei de dutxes per a persones que no tenen accés a aigua corrent, que viuen al carrer, en un infrahabitatge, en una habitació de relloguer, o en un habitatge sense subministres. Ara bé, amb el canvi de local ens vam plantejant si deixar d’oferir aquest servei per dedicar la jornada completa a activitat esportiva social. Consultant amb agents del barri i parlant amb els nostres usuaris, vam desestimar la idea, ja que no hi ha serveis al barri que puguin acollir a les 200 persones diferents que passen setmanalment pel nostre servei.

Oferim un tracte proper, un moment de cura per a persones que son invisibles als ulls de la majoria de la societat. També en aquesta línia, assessorem les persones usuàries sobre els diferents recursos i entitats de la ciutat de Barcelona a les que es poden adreçar segons les seves necessitats i fent, en alguns casos, derivacions concretes.

L'única cosa necessària per accedir-hi és demanar cita prèvia i mantenir el respecte en tot moment cap a la resta de persones, tant les que accedeixen al servei, com les que hi treballem.

Esmentar que presentem especial atenció al col·lectiu de dones sense llar de Barcelona amb productes d’higiene específics per elles, una tècnica referent que les atén, etc. Per bé que percentualment és un col·lectiu petit en relació al dels homes sense llar, presenta sovint situacions de major vulnerabilitat i violència, i per tant requereix d’un suport i acompanyament específic.

A tota persona que arriba al servei els oferim tovallola, roba de recanvi, gel de dutxa, material de higiene femení, aigua i menjar (donat per la Fundació Ferrer Sustanibility) i altres serveis com càrrega de telèfons i bateries, trucar per telèfon, etc. Per últim destacar que disposem d’un espai per a persones no binàries i adaptat.

Ara bé, el trasllat de local ha provocat certs canvis. Alguns han estat organitzatius que valorem molt positivament ja que han rebaixat la conflictivitat i per tant l’ambient és molt més segur i saludable per totes (usuàries i treballadores). El fet d’estar en unes instal·lacions noves, molt més dignes que les de Ronda Sant Pau i sense “sorpreses”, ha dignificat el servei que oferim i de retruc també ha ajudat a baixar la conflictivitat. Com aspecte negatiu remarcar que hem hagut de reduir el nombre de dutxes que podem oferir degut a la mida (i per tant la capacitat) del local pont, i tot i que seguim atenent a unes 200 persones setmanalment, des del trasllat ja no poden accedir cada dia al servei (exceptuant les dones).

Aquest projecte es desenvolupa amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i no seria possible sense la col·laboració de moltes empreses, associacions, fundacions i persones a títol individual que ens han fet donacions.

 

Amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

 

COL·LABORACIÓ AMB EL CAP RAVAL NORD

Moltes vegades, les persones usuàries del Servei de Dutxes, tenen necessitats sanitàries que les treballadores del servei no podem atendre. Detectada aquesta necessitat, a partir de març de 2023, s'inicia la col·laboració amb el Cap Raval Nord: un equip (metgessa, infermera, administrativa) ve cada divendres al matí per atendre les necessitats sanitàries, ja siguin qüestions de salut o administratives.

Amb aquest projecte comú, volem arribar i acostar els serveis sanitaris públics a les persones més vulnerables, que són les que estan en situació irregular i sense documentació, com per exemple les persones d’origen subsaharià.

SUPORT A PERSONES MIGRADES

Des del 2022 ajudem a persones a regularitzar la seva situació administrativa perquè puguin viure en condicions d’igualtat. Ho fem optant a la subvenció ACOL del Servei d’Ocupació de Catalunya, que ajuda a pagar les despeses de les contractacions durant un any, i formant a aquestes persones.