Història del Gimnàs Social Sant Pau

La història del Gimnàs Social Sant Pau és una estranya combinació de lluita per la supervivència, la creença que tota empresa té una obligació amb el seu territori i molt d'aquella frase col·loquial «de perdidos al río».

Al juny de 1940, al número 46 de la Ronda de Sant Pau s’inauguren els Banys Populars de Barcelona, construïts per Aigües de Barcelona, que llavors era de titularitat municipal. Era un espai on dutxar-se, que disposava de la primera piscina clorada de Barcelona. Els veïns i veïnes podien anar a dutxar-se per una peseta i per una peseta i mitja també tenien accés a la piscina. La idea era clara: evitar que la gent del Barrio Chino, densament poblat i sense aigua corrent a les cases, no fos origen d'infeccions i epidèmies, com la de tifus del 1914.

Amb el pas del temps, les veïnes del Raval incorporaren banys a les seves cases, i el projecte de “Baños Públicos” va anar perdent sentit. Entre 1942 i 1962, l'espai del Sant Pau, va ser seu dels entrenaments del Club Natació Montjuïc arribant a organitzar uns campionats europeus de natació. Més endavant, va ser gestionat per l'Escola Pia i el 1992 un grup de professors de l’INEF (Institut Nacional d’Educació Física) va començar el projecte del Gimnàs Sant Pau.

Banys Populares de Barcelona. Ronda Sant Pau
 
 
Banys Populares de Barcelona. Ronda Sant Pau

 

Banys Populares de Barcelona. Ronda Sant Pau

A causa d'una descapitalització, i la falta d'inversió en les instal·lacions l’aventura va acabar en fallida l'any 2012. En aquest moment complex les treballadores vam recuperar l'empresa i decidim incorporar la paraula SOCIAL al nom creant un projecte que ens il·lusionés de bon començament.

Així comencem a escoltar a les persones sòcies del gimnàs però també al barri, i per això som el primer gimnàs en disposar d’un vestuari per a persones no binàries, ampliem l’horari durant el Ramadan, tanquem la piscina per a ús exclusiu femení, fem classes exclusives per a dones, la nostra cafeteria es transforma en un espai de trobada per a gent gran o per a infants i joves que no poden fer els deures a casa seva.... 

i, sobretot, un espai segur i d’igualtat on no saps si la companya de boxa amb la que tens tan bona relació té una segona residència i tres cotxes, o bé està dormint al carrer.

 

En aquest moment   
s’inicia la lluita en tres vessants:

donar un bon servei,   
revertir la situació econòmica   
i lluitar contra l’especulació.

 

Amb el suport de moltes entitats del barri i de la ciutat, i de persones a títol individual, vam sortir al carrer amb la campanya “Habitem el Sant Pau” per lluitar contra el mobbing i l’especulació: la propietat de l'immoble es volia vendre el solar on està ubicat el Sant Pau per fer pisos de luxe.

 

Habitem el Gimnàs Social Sant Pau

 

Com moltes activitats de la ciutat, el març del 2020 el gimnàs també es va aturar amb l’arribada de la covid… però no del tot. El Gimnàs Social Sant Pau va tornar als seus orígens i es va posar al servei de les persones més desfavorides de la ciutat oferint servei de dutxa, canvi de roba, repartiment d’àpats, de mascaretes, recàrrega d’aparells electrònics, etc.

Una xifra: des de l’abril del 2020 fins el març del 2023 hem atès una mitjana de 200 persones al dia en el servei de dutxes/canvi de roba i hem repartit una mitjana de 185 àpats diàriament.

I, finalment, el juny del 2021 arriba una bona notícia: Jaume Roures compra l'edifici a la familia propietària, per poder mantenir el gimnàs i construir 36 pisos de lloguer social que passaran a ser propietat de l'Ajuntament de Barcelona al cap de 55 anys. El barri recupera espais i la incertesa del projecte disminueix!!!

Amb la reactivació del projecte volem tornar a fer la tasca per la qual ens vàrem fundar: activitat esportiva social

Al maig del 2023 ens traslladem al carrer Floristes de les Rambles número 10, local pont que ens ha de servir per a reactivar l’activitat esportiva, iniciant una travessa que ens ha de portar cap al 2027 de nou a Ronda Sant Pau 46 amb un gimnàs de luxe social, tal i com es mereixen els veïns i les veïnes del barri del Raval.

Part de les noves instal·lacions

Planol de part de les noves instal·lacions provisionals

 

 

col·labora
pre-inscripció
Contacta